Att koka räkor på västkustvis - i Thailand
Nu har vi snart bott i Thailand i ett halvår och vi lagar mer och mer mat hemma för varje månad. Även om vi gillar thaimat behöver vi ibland äta något annat än kyckling och ris. I Sverige äter vi räkor nästan varje fredag och jag har nu börjat att koka mina egna räkor, på västkustvis.
Vill dela med mig av hur jag gör, för det blir så himla gott.
Jag köper 1 kg råa räkor på någon marknad. Brukar välja de näst minsta. Är bara något större än våra svenska räkor och kosta runt 180 Bath/kg.
Börja med att koka ihop:
* ca 2 liter vatten
Lägg i räkorna. Ta ½ kg åt gången. Koka i 50-80 sekunder. Kokar du längre är det risk för att de blir mjöliga. Låt räkorna svalna och låt spadet svalna innan du lägger tillbaka räkorna.
En av alla våra räkkvällar |
Jag köper 1 kg råa räkor på någon marknad. Brukar välja de näst minsta. Är bara något större än våra svenska räkor och kosta runt 180 Bath/kg.
De sista gångerna har jag faktiskt skurit av huvudena innan jag kokat dem, men det är bara för att de är lite svårare att skala än våra svenska. Man kan göra vilket som.
Börja med att koka ihop:
* ca 2 liter vatten
* 1 burk öl (33 cl)
* en knippe dill
* 7 msk salt
* 1 sockerbit eller motsvarande strösocker
Koka i ca 5 minuter.
Lägg i räkorna. Ta ½ kg åt gången. Koka i 50-80 sekunder. Kokar du längre är det risk för att de blir mjöliga. Låt räkorna svalna och låt spadet svalna innan du lägger tillbaka räkorna.
Sedan låter jag detta stå i kylen 1 dygn.
Med dessa räkor har vi gjort en massa rätter och här kommer några middagstips.
Räkmacka på baguette med ägg, tomat, majonnäs och dillkvist på toppen.
Räktaco - en wraps fylld med räkor, aioli, guacamole, mangosalsa och grönsaker efter tycke och smak. Mangosalsan gör jag själv med gul mango, koriander, rödlök, salladslök och chili. Jag finhackar allt och rör runt lite grand. Man kan också lägga i tomat, paprika, ananas och granatäpplen i salsan.
Några av skålarna till räktacon |
Lax med räkröra. Detta bjöd jag grannarna på och jag slängde ihop en räkröra med ingredienser jag hade hemma och det blev fantastiskt gott. Jag hackade räkor, hårdkokta ägg, rödlök och dill. La detta i en skål med majonnäs, naturell yoghurt, salt och peppar. Tyvärr har jag ingen bild då middagen slukades innan vi hann fota.
En annan räkröra jag har gjort är med räkor, gul mango, avokado och chili. Kan ha i koriander också om man gillar det. Detta har vi haft på buffébord med plockmat.
Jag hoppas att detta kan komma till nytta och ge gärna feedback om du har använt receptet. Detta kan man göra oavsett var i världen man befinner sig, bara det finns råa räkor.
Lycka till!
Kommentarer