Symi


Mitt i natten går vi upp för att ta båten kl 04:50 som tar oss till Symi. Det tar drygt en timma och samtidigt som solen går upp anländer vi till Symi. Vi blir hämtade i hamnen av en kille som kör oss till vårt hus som vi har hyrt. Det är inte långt, ett par hundra meter kanske, men här går man inte i onödan. Han visar oss vägen till vårt hus, men eftersom det är så tidigt kan vi inte få tillgång till lägenheten ännu, utan vi ställer in väskorna i damens lägenhet på övervåningen. Vi går ner till hamnen och hittar till slut ett café som är öppet så tidigt och efter en lång stund får vi några mackor. Barnen hinner somna på soffan innan maten kommer in. Mitt emot caféet hittar Hampus ett ställe som ser ut att ha solsängar. Vi går dit och ställer har inte öppnat ännu, men de har underbara solsängar och puffar under parasoller och vi slår oss ner. Där blir vi liggandes hela dagen. Sover ibland, beställer in lite brunch och senare även lunch och drinkar. Efter 9 timmar går vi till vår lägenhet som är över alla våra förväntningar. Den ligger ett par trappor upp med fantastisk utsikt över hamnen. Det är två sovrum, två vardagsrum, kök och toalett. Vi inser ganska snabbt att detta är någons hem och att familjen som äger huset har flyttat ihop på övervåningen och hyr ut undervåningen. Det finns allt, även en tvättmaskin, så vi passar på att tvätta eftersom vi bara har 3 ombyten med oss och dessa vid detta laget stinker av svett. 

Andra dagen åker vi på en heldagsutflykt och besöker olika vikar runt ön där vi badar och snorklar. Till Hampus förtjusning hittar vi en drakfisk. Vi besöker även en grotta. Till lunch dukar besättningen upp en härlig grekisk lunch. 

På kvällen går vi upp de 6 000 (kanske överdrev, men det kändes så) trappstegen till byn ovanför som vi hört är en äkta grekisk by som saknar turister. Vi når efter ett tag toppen där vi möts av greker som njuter av musik, mat och dryck. Pulsen är uppe i 140 och svetten tränger igenom våra kläder. Vi hittar ett ledigt bord på en av de två restaurangerna och beställer varsin dricka. Servitrisen föreslår att vi köper in en stor vatten också och ler lite. Hon märker nog att det inte är vatten från duschen innan som glänser i våra pannor. Vi får in goda souvlaki, grekisk sallad och tzatziki. När vi ska betala har även denna restaurang problem med sin kortautomat, men ägaren kommer fram leendes och säger att vi lika gärna kan komma tillbaks imorgon och betala. No problems! 

Tredje dagen är nu och vi bara njuter av den härliga utsikten från vår uteplats. (Uteplatsen är några udda sköna stolar, ett litet bord och en hammock som står på gatan). Jag har nog aldrig fotat en by lika mycket som den här lilla pärlan. Jag gick upp kl 7 och tog en promenad genom hamnen. Det är helt underbart tyst och stilla. Jag köper med mig några chokladfyllda croissanter och går hem och äter frukost med min yngsta son. De andra sover vidare. Om några timmar invaderas byn av dagturister från Rhodos och då är det liv och rörelse. Vid 17- tiden blir allt tyst och stilla igen och största nöjer är att sitta vid någon bar och se när de stora yachterna lägger till på eftermiddagen. 

Till Symi kommer jag gärna tillbaka. Just nu känns det som att jag skulle kunna spendera hela sommaren här. 

Om ni har vägarna förbi Symi kan jag varmt rekommendera vårt boende som heter Petini Sevasti house. Helt underbart läge och fin lägenhet som har allt. Den ligger mestadels i skuggan är är väldigt sval. 
























Kommentarer

Populära inlägg