Mount Batur

Vi blev hämtade som utlovat och vilken upplevelse vi fick vara med om. 

Vår chaufför kom och hämtade oss på utsatt tid och efter en stund frågade han om vi ville stanna och titta på de kända risterrasserna Tegalalang. Detta ville vi gärna då det stod med på vår lista över saker att göra på Bali. Väldigt vackert och ser du en bild på risterasser från Bali är det troligtvis taget här. Sedan körde han oss till en det mest udda boendet på denna resa. Vi skulle bo i i en bungalow på en kaffefarm med levandes luwaker (Palmmårdar). Det var ett inhägnat område där det var fullt av kaffebuskar och några luwaker. Det som gör det så speciellt är att dessa djur äter bären och i magen sker en process med bönorna och ut kommer bönorna efter ett tag och då samlar man in denna avföring och tvättar rent bönorna och får på så sätt fram världens dyraste kaffe. Här kan man läsa mer om detta fenomen: Världens dyraste kaffe: Det som gör Kopi Luwak speciellt (kaffekassan.se)

Djuren är väldigt skygga och bara aktiva på natten och omöjliga att upptäcka. De som arbetade på farmen hade aldrig sett ett djur, men barnen roade sig med att bygga lite fällor och gjorde ett försök att leta upp några luwaker. Tur för oss så hade de nyss fått ungar som de hade inhägnat i en liten bur och den snällaste mården fick vi gosa med. 

Vi var de enda gästerna och fick mycket uppmärksamhet. Vi fick en kaffeprovning uppe i ett torn. Vi fick besök av en gammal man, utan tänder och som spelade instrument för oss. Ägaren till stället kom och hämtade oss och körde oss runt hela byn och visade alla möjliga fina ställen och berättade historier om de gamla utbrotten som förstört staden och tvinga invånarna att flytta staden. Vi åkte också till en resort där vattnet värmdes upp av vulkanen. På kvällen lagade de inhemsk och fantastisk god mat till oss. Vi som några timmar och kl. 03.00 blev vi hämtade och körda till campet och blev serverade pannkakor. Vi mötte vår guide som skulle ta med oss upp till toppen av vulkanen. Ingen får lov att vandra upp själv, utan lokalguider måste alltid gå med. Vi var väldigt snabba upp och fick sitta i kylan på toppen i en timma och vänta på soluppgången. Och tyvärr var det väldigt molnigt och vi såg inte speciellt mycket. Men nu har vi i alla fall bestigit en 1 717 m hög, aktiv vulkan. Senaste utbrottet var år 2 000. När vi kom ner igen tog vi en taxi till Padangbai som skulle bli vårt sista stopp på Bali. 

Risterrasserna vid Tegalalang














På toppen av Mount Batur


Provsmakning av bajskaffe

Lite friterade bananer passade bra, fick bli dagens lunch

Hampus njuter av kaffet

Här gosar vi med luwakungen


Ett resort uppvärmd av värmen från vulkanen

Här bodde vi 

Kvällens middag

Tidig frukost

I väntan på soluppgången. Kallt och fuktigt var det



Kaffefarmen vi bodde på


Kommentarer

Populära inlägg